Krabí salátek
4 vejce vařená
250 g krabí tyčinky
sůl
pepř
1 majonéza
1 tatarka
1 mrkev
1 cibule
kousek celer
citronová šťáva
Uvaříme vejce a spolu s cibulí a mírně rozmraženými tyčinkami pokrájíme na drobné kostičky.
Mrkev a celer postrouháme najemno. Vše smícháme s majolkou, tatarkou nebo bílým jogurtem, osolíme, opepříme, zakápneme citronovou šťávou. Promícháme a podáváme s čerstvým pečivem.
TIP: Nejlépe tento salát chutná druhý den, kdy je uleželý.
Maso na hořčicích a klobásách
1 kg maso vepřové
1/2 kelímku hořčice plnotučná
1/2 kelímku hořčice kremžská
1 cibule
1 smetana
špetka sůl
špetka pepř
3-4 nohy klobásy- 3 druhy
Maso nakrájíme na nudličky‚ osolíme‚ opepříme‚ promícháme s cibulí nakrájenou na kolečka‚ s různými druhy klobás nakrájenými na kolečka a přidáme obě hořčice podle chuti‚ klidně i půl kelímku.
Necháme v lednici uležet 24 hodin. Potom pečeme na plechu přikrytém alobalem‚ podle potřeby můžeme trochu podlít.
Až je maso měkké‚ přilijeme kelímek smetany a ještě chvíli pečeme.
Vinná klobása na pivě
500 g vinná klobása
3 lžíce olej
300 ml černé pivo
2 lžíce plnotučná hořčice
2 stroužky česnek
Šťouchané brambory
6 větších brambory
1 cibule
50 g anglická slanina
1 lžíce máslo
trocha sůl
Vinnou klobásu nakrájíme na porce a svineme do spirál. Aby maso nevyteklo, sepneme je špejlí. Potom klobásy opečeme dozlatova z obou stran na oleji.
Pivo smícháme s hořčicí a prolisovaným česnekem. Klobásy přendáme do pekáčku a zalijeme je připravenou směsí. Pečeme v troubě zhruba 20 minut.
Brambory uvaříme ve slané vodě doměkka. Vodu slijeme a do hrnce přidáme lžíci másla. Jakmile se máslo úplně rozpustí, brambory rozšťoucháme.
krok4 Cibuli a slaninu nakrájíme na menší kousky a společně je osmažíme na pánvi. Přidáme k bramborám a společně promícháme. Podle chuti salát ještě osolíme a opepříme.
Jarní kuřecí kapsa
500 g kuřecí prsa
špetka sůl
špetka pepř
5 plátků sýr eidam
1 pórek
20 ml olej
špetka koření grilovací
Kuřecí prsa naklepeme na tenké plátky, osolíme, opepříme. Na plátky masa klademe sýr a na kolečka nakrájený pórek. Maso zavineme, aby vznikla kapsa, a okraje spojíme párátky, aby držela u sebe.
Na rozpáleném oleji kapsy zprudka opečeme, posypeme grilovacím kořením a poté podlijeme malým množstvím vody a zvolna dusíme asi 25 minut.
Před podáváním vyjmeme párátka. Vhodnou přílohou jsou opečené brambory, zelenina a případně tatarka.
Cuketové rolky s kuřecím masem
Ostatní
podle chuti česnek sušený
400 g kuřecí prsa
1 cuketa
trocha olej olivový
podle chuti pepř bílý
trochu sůl hrubá
Salát
1 okurka
podle chuti sůl
2 rajčata
1 svazek bazalka
pár kapek ocet balsamikový
trochu olej olivový
Maso nakrájíme na delší širší pruhy a osolíme je.
krok2 Cuketu opláchneme a pomocí ostrého nože nebo loupačky na brambory vyrobíme tenké plátky. (Loupačku pomalu zakrojte na jednom konci cukety a táhněte rovnoměrně až na druhý konec. Pokud se plátek přetrhne, nezoufejte, dá se nastavit.)
krok3 Každý plátek kuřete spirálovitě zabalíme do plátků cukety (na jeden kus kuřete můžete použít víc plátků cukety).
Zabalené rolky zpevníme párátkem, vyskládáme do zapékací misky, pokapeme olejem a vršky osolíme a opepříme. Zapékáme v předehřáté troubě na 200 °C přibližně 20 minut.
Podáváme se salátem z rajčat a okurek nakrájených na kostičky. Osolíme, zakapeme balzamikem, přidáme nasekanou bazalku a olej.
TIP: Pokud ti zbyly nějaké odřezky z cukety, klidně je můžeš pokrájet na kousíčky a přimíchat do salátu
Motýlci s krůtími kousky
300 g těstoviny „motýlci“
400 g krůtí prsa
2 vejce
150 g žampiony
20 g máslo
250 g brokolice
100 g strouhaný sýr
2 ks červená paprika
1 lžíce solamyl
1 ks žloutek
podle chuti koření na čínu
podle chuti koření na těstoviny
podle chuti majoránka
podle chuti sůl
olej
Krůtí maso nakrájíme na kousky. V misce osolíme, okořeníme, přidáme žloutek, promícháme, přidáme lžíci Solamylu a znovu zamícháme. Necháme v lednici nejlépe do druhého dne nebo alespoň 2 hodiny.
Uvaříme 2 vejce natvrdo. Žampiony pokrájíme na menší kousky a podusíme na másle doměkka. Těstoviny uvaříme dle návodu a necháme odkapat. V dalším hrnci pak vaříme růžičky brokolice asi 10-15 minut, slejeme vodu a pokrájíme na kousky.
Na rozpáleném oleji zprudka osmažíme maso z obou stran. Plotýnku zeslabíme, přiklopíme pokličkou a obracíme, dokud maso není měkké.
Těstoviny dáme do větší mísy, ochutíme majoránkou a kořením na těstoviny. Přidáme brokolici, žampiony, pokrájené vejce a maso. Na talíři posypeme strouhaným sýrem a ozdobíme červenou paprikou.
Houstičky s tvarohem a bylinkami
1 smetana zakysaná
50 g máslo
1 tvaroh
1 vejce
500 g mouka polohrubá
1 lžička sůl
250 ml mléko
25 g droždí
1 lžička cukr krupice
kmín
pažitka
bazalka
2 stroužky česnek
petrželka
Připravíme kvásek a necháme cca 10 minut kynout. Mouku a sůl prosijeme do mísy, přidáme žloutek, vykynutý kvásek a zbylé mléko. Nakonec přidáme máslo. Vypracujeme hustší těsto a necháme kynout. Rozdělíme na 16 kousků, každý na tři díly. Tři tenké válečky spleteme do copu.
krok2
Houstičky potíráme bílkem a sypeme solí, kmínem nebo mákem. Necháme několik minut dokynout. Upečeme.
krok3
Tvaroh a smetanu smícháme do hladké směsi, přidáme sůl a pepř dle vlastní chuti. Čerstvé bylinky nasekáme na drobné kousky a společně s utřeným česnekem přidáme do pomazánky.
Pomazánka z krabích tyčinek
5–10 krabí tyčinky
1 cibule velká
8–10 trojúhelníků sýr tavený
2 lžíce majonéza
dle chuti podravka
špetka pepř
na ozdobu víno hroznové
Cibuli nakrájíme najemno‚ smícháme se sýrem‚ majonézou a špetkou pepře. Místo majonézy můžeme dát bílý jogurt . Podle chuti přidáme podravku (já dávám asi na špičku kávové lžíce). Krabí tyčinky nakrájíme na kousky a přimícháme do vzniklé hmoty.
Krabí pomazánku naneseme na plátky veky nebo na nakrájené rohlíky. U nás doma dáváme na jednohubky s krabí pomazánkou polovinu kuličky hroznového vína, ale ty je můžeš podle vlastní fantazie nazdobit libovolným ovocem nebo zeleninou.
Tartaletky
Těsto:
-22 dkg másla
-15 dkg moučkového cukru
-1 balíček vanilkového cukru
-3 žloutky
-45 dkg hladké mouky
Náplň:
-3 dl mléka
-10 dkg cukru krupice
-1 balíček vanilkového pudinkového prášku
-15 dkg másla
-podle potřeby čokoládu
-1 balíček želatiny
-ovoce podle chuti
Těsto dobře zpracujeme, vyválíme silné asi 2 mm, vykrájíme oválky, které vložíme do máslem vymazaných formiček. Těsto trochu klesne, tak opravdu udělejte vysoké okraje.
Pečeme v předehřáté troubě na 185 st. dozlatova.( Cca 16 minut). Vychladlé vymažeme čokoládou, která zabrání aby se nám naplněné košíčky rozmočily.
Mléko, pudink a cukr uvaříme a do vychladlého zašleháme změklé máslo.
Košíčky do tří čtvrtin naplníme krémem, poklademe ovocem a polijeme slabě želatinou, kterou uvaříme podle návodu.
Mrkvové koláče
Ingredience
libovolné kynuté těsto z 500 g mouky, např. toto
náplň: 500 g očištěné mrkve, 70 g másla, špetka soli, 4-5 lžic moučkového cukru (podle chuti), 4-5 lžic citronové šťávy (podle chuti)
drobenka: 100 g hrubé mouky, 60 g krystalového cukru, 60 g másla
1 vejce na potření
Postup
Vypracujeme těsto a necháme nakynout.
Zatím připravíme náplň. Mrkev oškrábeme, omyjeme a najemno nastrouháme.
Na pánvi nebo v kastrolu zahřejeme máslo a mrkev na něm za stálého míchání podusíme doměkka, asi pět minut. Osolíme a podle chuti osladíme a okyselíme citronovou šťávou. Necháme vychladnout.
Nakynuté těsto rozdělíme na čtvrtiny. Jednu část rozválíme (nebo rukama roztáhneme) na velký kruh.
Na těsto urovnáme polovinu mrkvové náplně a přikryjeme druhým stejným kruhem těsta. Okraje dobře přimáčkneme k sobě.
Celý koláč potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme drobenkou.
Na plechu necháme ještě 15-20 minut kynout, pak vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a upečeme do zezlátnutí okrajů.
Stejným způsobem připravíme druhý koláč.
Pokud chceme koláče menší, rozdělíme těsto na menší části a plníme jako buchty.
Karbanátky se zelím
6 brambory
1 balení zelí kysané
2 lžíce sádlo
4 vejce
kmín
sůl
pepř
strouhanka
olej na smažení
1 paprika červená
Brambory uvaříme, oloupeme a propasírujeme do mísy. Kysané zelí pokrájíme a osmahneme na sádle. Takto připravené zelí přidáme k bramborám. Do směsi rozklepneme vejce a ochutíme solí, pepřem a kmínem.
Vše dobře promícháme. Z připravené směsi tvoříme karbanátky, které obalujeme ve strouhance a smažíme na oleji. Hotové jídlo ozdobíme červenou paprikou pokrájenou na větší nudličky.
TIP: Pokud se těsto bude rozpadat, přidej podle potřeby trochu hladké mouky.
Do karbanátků můžeš také vmíchat škvarky nebo orestovanou slaninu či jinou uzeninu dle vlastní chuti.
Zapečená brokolice po česku
500 g brokolice
500 g těstoviny
200 g měkký salám
6 ks vejce
2 lžičky koření do polévky (podravka)
3 lžíce olej
Těstoviny uvaříme dle návodu na obalu. Brokolici rozdělíme na růžičky a povaříme jednu minutu v osolené vodě.
Vše scedíme a dáme do pekáče s olejem, nahrubo nastrouhaným salámem a kořením. Promícháme, aby se nám propojily chutě, zalejeme rozšlehanými vejci a na 15 minut zapečeme v troubě při 180 °C.
KREMROLE PRO CHLAPY
)Listové těsto,menší párečky,kečup,koření na pizzu,vajíčko.
POSTUP PŘÍPRAVY
Listové těsto-používám chlazený,už vyválený plát.Nakrájíme na pruhy,pokapeme kečupem,posypeme kořením na pizzu.Namotáme na párečky,jako se motají kremrole na trubičky,potřeme vejcem a upečeme
Hraběnčiny řezy
Suroviny
Náplň:
5 oloupaných a nastrouhaných jablek
hrst mletých ořechů
hrst rozinek v rumu
skořice
cukr
Na těsto
Hera/z ní kouskem vymažu pekáč + Hrubá mouka na pekáč
4 žlutky
100g moučkového cukru
půl prášku do pečiva
Sníh s bílků smíchaný s dvěmi lžícemi moučkového cukru.
Postup
Připravím si nádivku smícháním surovin na nápln.Uhnětu těsto a dám ho chvíli zchladit.
Po té vymažu pekáč, vyložím jej 2/3 těsta.Pokladu nádivkou a potřu ušlehaným sněhem.
Navrch nastrouhám zbylou část těsta a dám péci.
Hraběnčiny řezy s pudinkem
200 gramů cukru
100 ml vody
100 oleje
200 gramů polohrubé mouky
4 vejce
1 vanilkový cukr
1 balení prášku do pečiva
1 litr mléka
2 sáčky čokoládové pudinku
2 hrsti sekaných ořechů
2 balení kysané smetany
2 lžíce tuku
3 lžíce strouhanky
1 sáček skořicového cukru
Postup:
Oddělíme si žloutky od bílků. Žloutky utřeme spolu s cukrem (200 gramů) a přidáme olej, vodu, vanilkový cukr a důkladně smícháme. Přidáme prosátou polohrubou mouku. Poté vmícháme prášek do pečiva a opatrně smícháme se sněhem z bílků.
Vypracované těsto nalijeme na vymazaný plech tukem a vysypaný polohrubou moukou. Na těsto nalijeme uvařený pudink (oba balíčky pudinku uvařené s mlékem). Pozor! Vaříme bez cukru!
Celé řezy pečeme na 180 stupňů asi 35 minut. Po vychladnutí řezy potřeme zakysanou smetanou a posypeme skořicovým cukrem a drcenými ořechy. Nutno uchovávat v chladu!
Vitamínový salát z kysaného zelí
1 kysané zelí 2 navinulá jablka 2 sladké menší mrkve 1 citron sůl,cukr
POSTUP PŘÍPRAVY
Zelí necháme okapat v cedníku,neproplachujeme.Okapané nakrájíme na menší kousky.
Jablka a mrkev oloupeme a na hrubo nastrouháme.Promícháme se zelím,citronovou šťávou,dochutíme solí a cukrem.
Banánový upečenec
2 hrnky mouka hladká
1 hrnek cukr krupice
1 prášek do pečiva
1/2 lžičky soda
1/4 lžičky sůl
1/2 lžičky skořice
špetka muškátový oříšek
4 banány
2 vejce
100 g máslo
50 g ořechy mleté
dle potřeby tuk na vymazání formy
dle potřeby mouka na vysypání formy
V míse smícháme mouku‚ cukr, kypřicí prášek‚ sodu‚ sůl‚ skořici a muškátový oříšek.
Ve druhé míse rozmixujeme 3 banány‚ vajíčka‚ rozehřáté máslo a pomalu přisypáváme moučnou směs‚ nakonec přidáme ořechy. Těsto vlijeme do vymazaného a vysypaného pekáče a poklademe kolečky zbylého banánu.
Pečeme v troubě při 180 °C přibližně 35 minut.
Paprikové chutney s chilli podle Jamieho
V této skvělé omáčce se potkává sladkost paprik s pikantním akcentem, který jí dodá chilli. Hodí se k sýrům, můžete ji namazat třeba do sýrového senviče nebo ji servírujte ke klobáskám či masu.
Mála rada na začátek: Při práci s chilli papričkami se vyplatí obléknout gumové rukavice. Pálivost se totiž na rukách drží poměrně dlouho, i když si je důkladně umyjete.
Suroviny
čerstvé červené chilli papričky 8–10 ks
velké červené papriky 8 ks
střední červené cibule 2 ks
čerstvý rozmarýn 1 snítka
bobkový list 2 ks
celá skořice 5 cm
kousekmořská sůl
čerstvě namletý černý pepř
hnědý cukr 100 g
balsamikový ocet 150 ml
Postup
1 Připravte si malé sterilizované sklenice, do kterých dáte hotové chutney.
2 Chilli papričky a velké papriky dejte na gril, na grilovací pánev nebo na plech do trouby pod rozehřátý gril. Průběžně je otáčejte a počkejte, až budou ze všech stran opečené dočerna. Opatrně je přendejte do misky (malé chilli papričky budou hotové dřív, takže je vyndejte první) a misku zakryjte potravinovou fólií, aby se zapařily. Jakmile lehce zchladnou, jednoduše z nich stáhněte slupku.
3 Oloupané papriky a chilli papričky ještě očistěte od stopek a semínek. Směs ručně nasekejte najemno a dejte stranou.
4 Rozehřejte pánev s trochou olivového oleje. Přidejte najemno nasekanou cibuli, nasekaný rozmarýn, bobkový list a skořici a vše osolte a opepřete. Na velmi mírném ohni restujte asi 20 minut, až bude cibule zlatá a lepkavá.
5 Poté přidejte do pánve k cibuli nasekané papriky, cukr a ocet a nechte dál probublávat. Jakmile se tekutina vyvaří, ochutnejte hotovou omáčku a případně dochuťte. Odstraňte bobkové listy a skořici. Chutney přendejte lžící do sterilizovaných sklenic a uchovávejte je na tmavém místě nebo v lednici, kde by mělo vydržet několik měsíců.
Nejen vánoční likér z ledových kaštanů
Každý rok doma děláme vaječňák, ale rok od roku mi to přijde jako stále dražší zábava, a tak jsem vyzkoušela likér, který mi kamarádka poslala mailem. Recept jsem si malinko vylepšila :)
Potřebujeme:
1x kondenzované mléko slazené (salko)
1x šlehačku v kelímku
3x tyčinka ledové kaštany
3 kostičky hořké čokolády
0,3 l obyčejné whisky (nebo 0,5 litru rumu, ale whiska je lepší :)
hrnec, vařečku, a láhve na naplnění
Jak na to:
šlehačku vylijeme do hrnce, nalámeme do ní kaštany, přidáme kostičky čokolády a zastálého míchání vaříme dokud se všechna čokoláda nerozpustí. Necháme pořádně vychladnout.
Do této směsy přidáme salko a whisku, zamícháme a naplníme do lahví, dáme do lednice a je to :)
Cibulová marmeláda
Suroviny:
1 kg červené cibule na proužky, 4 stroužky česneku na plátky, 4 lžíce olivového oleje, 140 g hnědého cukru ( kdo má rád, může dát místo toho med ), 1 lžíce lístků tymiánu - čerstvého ( nebo půl lžičky sušeného ), 1/4 lžičky mletého chilli ( nemusí být ), 300 ml červeného vína, 200 ml červeného vinného octa, špetka soli a pepře
Postup přípravy receptu
Na oleji zpěníme cibuli a česnek. Přidáme nasekaný tymián, sůl, pepř, cukr (med) a promícháme. Oheň snížíme na minimum a vaříme asi 40 minut až se vzniklá šťáva odpaří a cibule začne karamelizovat.
Přilijeme víno a ocet (případně chilli) a na prudším ohni vaříme asi 25 minut. Když se odpaří skoro všechna tekutina, cibule nám ztmavne ( barvou připomíná červené zelí ).
Můžeme sterilovat v malých skleničkách, ale vydrží docela dlouho v lednici.
Poznámka
Výborné jako příloha k masu, ale i sýrům a paštice. Já jsem do cibule přidala ještě sušené brusinky a nemělo to chybu, celé to padlo o víkendu jako příloha ke grilovanému masu.